Πίτερ Χάσεκαμπ: «Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μάλλον εφησυχάσει» Ημερομηνία:
Σήμερα 14/11/2025, 07:16 - Εμφανίσεις: 12
Οι ευρωπαϊκές χώρες, συγκαταλεγομένης της Ελλάδας, έχουν περιλάβει αισιόδοξες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια, διατρέχοντας τον κίνδυνο να μην επιτύχουν τους στόχους τους και να απαιτηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) Πίτερ Χάσεκαμπ.
Είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες κατάλληλοι για τη γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη; Οι καλοί δημοσιονομικοί κανόνες έχουν πάντα τη δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη τις νέες εξελίξεις και θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εξαιρέσεων, όπως η εφαρμογή της εθνικής ρήτρας διαφυγής για επιπλέον αμυντικές δαπάνες.
Εχουμε δει διαφορετικές ειδικές περιστάσεις τα τελευταία χρόνια, πρώτα την πανδημία Covid, στη συνέχεια τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Είναι νωρίς για να πούμε, αλλά καταρχήν οι κανόνες θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις ειδικές περιστάσεις.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Το ΔΝΤ ζητεί δημοσιονομική προσαρμογή.
Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να εντοπίσει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για περισσότερες δαπάνες λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και λόγω πρόσθετων αναγκών, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και της ανάγκης για δημοσιονομική συνετότητα; Η εθνική ρήτρα διαφυγής παρέχει κάποιο περιθώριο βραχυπρόθεσμα.
Οι περισσότερες χώρες πρέπει να αυξήσουν γρήγορα τις αμυντικές τους δαπάνες.
Δεν είναι λογικό να αναμένουμε ταυτόχρονα μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση.
Είναι σημαντικό τώρα να κάνουμε σχέδια για την επόμενη περίοδο.
Κάποια στιγμή, αυτές οι επιπλέον αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να καλυφθούν είτε από υψηλότερους φόρους, υψηλότερα έσοδα είτε από περικοπή ή περιορισμό άλλων τύπων δαπανών και πιθανώς κοινωνικών δαπανών.
Αυτά είναι πολιτικά ερωτήματα.
Ως ΕΔΣ συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς μια αξιόπιστη πορεία δημοσι...